pirmdiena, 2010. gada 20. decembris

Kā mēs mācāmies burtiņus

Nesen Māmiņu Klubā bija raksts par to, kad tad īsti būtu bērnam jāsāk mācīt burtiņi. Vienas pareizas atbildes, protams, nav, bet to, vai bērns ir gatavs vai nē mācīties var, manuprāt, uzzināt tikai vienā vienīgā veidā - pamēģinot.

Un izrādās, maniem bērniem tā nu ir viena no aizraujošākajām rotaļām. Atpazīt burtus. Pastāstīšu, kā mēs to darām.


1. Viss sākās ar ZĪMĒŠANU. Bērniem ļoti patīk ne tikai pašiem zīmēt, bet arī atnest zīmuļus mammai un teiks - uzzīmē suni, zaķi, kaķi, māju, burkānu. Reiz izlēmu - zīmēšu viņiem burtus. Un tā arī sākās. Viņi tik kāri tvēra jauno informāciju. Gan 3 gadīgais Ernests, gan 1 gadu un 10 mēnešus vecā Intra. Kā es darīju? Uzzīmēju krāsainus burtus, un stāstīju, kas tas ir. Tie ir burti, vārdi sastāv no burtiem. Tavs vārdiņš, Ernest, sākas ar E. Re, kāds viņš izskatās. Sākumā katram burtam pielikām vienu vārdu. Visu alfabētu tiesa priekšā neņēmām, bet sākām ar tādiem mums mīļākajiem vārdiem.

Tētis, Mamma, Ernests, Intra, Suns, Kaķis, Zaķis, Opis, Rīga, Bumba, Pīle, Cūka.

Vēlāk mums jau ir spēle - es sazīmēju burtus ņigu ņagu pa lapu un lieku meklēt, kur ir konkrētais burtiņš.

2. Izgriežot un līmējot burtus. Mamma izgriež burtus, saliek priekšā, un liek sameklēt, tad viņi var burtus pielīmēt pie papīra. Kuram bērnam gan nepatīk ar līmi darboties, ne?

Ar izgrieztajiem burtiem mums ir vesels teātris, S burts mēdz riet, līdz saplīst.. P burts grib peldēt pa ūdeni un jānes uz vannu. K burts ņaud, C burts rukšķ, bet B burts lido pa gaisu.

3. Meklējot grāmatās, žurnālos burtus. Tiesa, tie ir maziņi, bet es saku, kāds burts jāsameklē, un bērni cītīgi meklē, līdz atskan prieka sauciens un ir atrasts burts. Nezinu, kā ietu, ja visus burtus liktu meklēt uzreiz. Ar to, man liekas, bērns netiktu galā, jāsāk pamazām.

4. Pie mamammas mums ir plastmasas burtiņi, ar kuriem mācīties. Un vēl mēs ceram, ka Ziemassvētku vecītis tādus atnestu arī mums.

Viss noslēpums - šo mācību padarīt par rotaļu. Izglītojošu rotaļu.

Vai Jūs bērniem mācāt burtus? Varbūt arī Jums ir kādas idejas rotaļām ar burtiņiem?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru