svētdiena, 2010. gada 7. novembris

Mājas darbi

Ziniet, kādas man šodien radās pārdomas? Par mājasdarbiem. Šobrīd mani mazie iet bērnu dārzā, un tie mājasdarbi jau nav nekādi nopietnie, bet tik un tā. Ir uzdevums mājās KOPĀ ar bērnu kaut ko pagatavot, lai nestu uz dārziņu.

Mēs tā arī darām, kopā ar bērnu ķeramies pie krāsām, ļauju viņiem izpausties. Rezultāts.. brīnišķīgs. :) Maza bērna, kuram vēl nav divi gadi, mākslas darbs. Salīdzināt ar pieaugušo darbiem nevar un nedrīkst, tā ir pavisam cita kategorija.

Bet bērnu dārzā citiem bērniem līdzi mammas tamborētas, izcakotas lietas. Kurām blakus mūsu darbiņš protams izskatās visai pabriesmīgi. Nav ko tur slēpt.

Jautājums - vai es darīju pareizi? Varbūt šie mājasdarbi ir nevis, lai kopā ar bērnu gatavotu, bet tā ir sava veida klusā mammu sacensība, kurai sanāks labāk, skaistāk? Ja tā ir sacensība, vai to iemācās arī bērni? "Kuram skaistāk, tas labāks?"

Kad bērni sāk salīdzināt? Ja nu tas bērns, kuram mamma cakojusi to lietiņu, tagad skatās ar pārākumu, jo nu būsim godīgi - tā patiešām ir skaistāka. Vai arī man bija vienatnē kaut kas jāuzcako, lai bērnam nav pēc tam kauns par savu atnesto mantu, kuru lai arī ir gatavojis viņš pats? Lai citi viņu neapceļ.

Šobrīd jau kaut kā neticās, ka tik maziņi bērniņi salīdzinās un izrādīs pārākumu, bet kā būs vēlāk. Kāda tad ir pareizā taktika dzīves skolā? Darboties kopā ar bērnu, ļaut viņam pašam darīt? Vai arī izdarīt pašai, jo "visas mammas tā dara"?

Kādas ir Jūsu domas? Priecātos tās dzirdēt.

4 komentāri:

  1. Protams, ka mammu sacensība. Neviena centīgā jau negrib, lai tieši viņas lolojuma ķēpājums būtu "pabriesmīgs". BET - tie vēl nav pat divi gadi... šaubos, ka sīkie paši vispār atšķir tos cakojumus, izskaistinājumus un perfekcijas. Ja vien netiek rīkots kaut kāds konkurss jau ar vietām un pjedestāliem, kur sirds var aptecēties.

    Jēga cīnīties ir vēlākā, apzinīgā vecumā. Sākt ar skolotāju, mammu sapulcēm un stingri pasaka, lai ļauj paši atvasēm radīt un attīstīties un lai netraumē pārējos, kas tiešām vēlas visu sasniegt pašu spēkiem. Ja mammas dara pa savam - izkaidrot savējām, ka tie nav bērnu darbi, bet gan mammu, lai nepārdzīvo. Ka viņš tāpat ir labākais, jo visu paveica pats.

    AtbildētDzēst
  2. Jā, tagad mazie vēl nesalīdzina, un nešķiro - man smukāks, tev nesmukāks, tātad es labāks, bet tu ne.

    Bet vēlāk - tā tiešām ir vecāku sapulču tēma.

    AtbildētDzēst
  3. ES arī piekrītu, ka tā ir mammu sacensība un tas NAV pareizi! Tas tomēr ir jārisina ar pedagogiem un skaidri jānodefinē, ka bērnudārzā iet bērns, nevis viņa vecāki.

    AtbildētDzēst
  4. tu dari pareizi! žēl, ka pastāv tādas mammas, kas dara savādāk :(

    AtbildētDzēst